Литовски пътник, представен само с фамилното си име Мантас, описа каква

...
Литовски пътник, представен само с фамилното си име Мантас, описа каква
Коментари Харесай

Как Беларус отвлече журналист във въздуха

Литовски пасажер, показан единствено с фамилното си име Мантас, разказа каква сцена се е разиграла на борда на самолета на " Райън еър ", отклонен във въздушното пространство на Беларус от курса Атина-Вилнюс, с цел да кацне наложително в Минскp поради подправена бомбена опасност. Той твърди, че арестуването на опозиционния журналист Роман Протасевич е било режисирсано от беларуските управляващи, и това е проличало от държанието на локалните чиновници за сигурност, написа литовският уебсайт.

Самолетът бил доста покрай литовската граница и на 10 минути до Вилнюс, когато направил внезапен завой надясно и обратно. Жителят на Вилнюс споделя, че при обръщането на курса пасажерите получили единствено известие, че ще се приземят в Минск, а на летището в беларуската столица вече ги чакали няколко пожарни коли, към 50 служебни лица и кучета.

" Видяхме арестуването, той (Протасевич) беше до нас, (служителите) имитираха, че кучетата са намерили нещо в неговата чанта. Извършена бе обща инспекция, оставих своя багаж, кучетата се приближиха, ревизираха багажа на всеки пасажер и, несъмнено, " откриха " нещо в багажа на един човек, незнайно какво, може би мръсни чорапи. След това повикаха рейс и мъжът бе откаран дружно със чиновниците за сигурност ", описа пред публицисти във Вилнюс пасажерът. " Ясно бе, че това е режисирано ", разяснява той.

26-годишният Протасевич, търсен от Беларус поради тероризъм, а в действителност поради образуване на цивилен митинги, предал в последния миг своя преносим компютър и телефона си, само че направил неточност, тъй като ги поверил на своята другарка, с която пътувал.

" Видяхме по какъв начин той стана в самолета, съобщи движимостите си на своята другарка, която бе там, и евентуално направи неточност, тъй като трябваше да ги придаде на някой различен пасажер - на мен или другиму, - а той ги даде на приятелката си, която, наподобява, също са арестували, тъй като повече не я видяхме ", споделя мъжът.

" По придвижването на самолета всички разбрахме, че има някаква неправда на борда, само че водачът не ни осведоми каква - мислехме си за техническа причина ", продължава той. Пътникът споделя, че не е видял съпровождащия изтребител. " Може би е летял над нас, само че по гласа на водача личеше вълнението му.

Друг пасажер съобщи пред публицисти, че случаят е бил доста изтощителен. " Прекарахме там осем часа и не получавахме никаква информация какво става. Виждахме, че нещо се случва, само че всичко протичаше доста умерено, без принуждение, той (Протасевич) не се съпротивляваше. " Запитан по какъв начин са се държали в Минск с пасажерите, той отговори малко: " По съветски ".

За държанието на Роман Протасевич споделя различен свидетел: " След неочакваната маневра на самолета един юноша стартира да се паникьосва и се хвана за главата. Не разбрахме за какво. " По думите му той се  " огорчил ", като чул, че самолетът ще се приземи в Минск. Питахме го какво има. Каза ни кой е и добави: " Тук ме чака смъртно наказване ". Трепереше, само че се успокои. След кацането до него застана офицер и скоро униформените просто го водиха ". Очевидецът сподели, че огледът на самолета лишил към три часа и през това време пасажерите били принудени да изчакат в кулоар без вода и достъп до тоалетна.

Друга очевидика пише в , че дочула диалог  сред Роман Протасевич с някой от екипажа. Журналистът споделил: " Не правете това. Те ще ме убият, аз съм емигрант ". Отговора на служителя бил:  " Длъжни сме, нямаме избор, това са интернационалните съглашение на Райън еър ". Тя прибавя, че по време на насилствения престой на летището в Минск към пасажерите " се отнасяха като към пандизчии ".

Телеканалът  твърди, че решението за изключително кацане било взето от екипажа на самолета. А телевизия ОНТ разгласява фрагменти от записи на диалози сред беларуските диспечери и екипажа на самолета. Първият откъс демонстрира, че службата за сигурност на летището била получила писмо на електронната поща за съществуване на взривно устройство на борда на самолета. На втория запис диспечер пита водачите от кое място е пристигнала инструкцията за спешно кацане в Минск - от самолетната компания ли, от летището на тръгване или от летището на идване? На което екипажът дава отговор, че инструкцията е тъкмо от питащия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР